3/14/2023

αθηΝΕΑ: “η Emfasis κάνει αυτό που αδυνατεί να κάνει η πολιτεία”

Άστεγα Όνειρα

Ένα ντοκιμαντέρ-υπενθύμιση για τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε, τα περισσότερα ντοκιμαντέρ είναι αφυπνιστικά. Είναι σαν να τρυπώνει μια ολόκληρη παραγωγή κάτω από το χαλί της ελληνικής κοινωνίας και να κάνει εικόνες και λέξεις όσα θέλει να κρύψει.

Στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής μάς μεταφέρει σε αυτό που ξέρει καλά. Στην «εμπόλεμη ζώνη» της ελληνικής πραγματικότητας. Εκεί όπου δεν θα βρεις πυρομαχικά και εκρήξεις. Εκεί, οι άνθρωποι –Έλληνες πολίτες– πολεμούν και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.

Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει στην οθόνη ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν την αστεγία μέσα από το πρίσμα της δραστηριότητας και της λειτουργίας της ΜΚΟ Emfasis, η οποία τους στηρίζει με κάθε τρόπο. «Αν κάτι έψαχνα στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη είναι ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες», αναφέρει ο δημοσιογράφος και παραγωγός Σωτήρης Δανέζης, απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού. Και αυτό έκανε και τώρα. «Η εμπόλεμη ζώνη είναι πολύ πιο κοντά μας και θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο λόγω εγγύτητας», προσθέτει.

Η ΑΜΚΕ Emfasis

Με δεκαετή δραστηριότητα, η ΑΜΚΕ Emfasis κάνει ορατά αυτά που εμείς δεν διακρίνουμε στο οπτικό μας πεδίο. Όχι γιατί δεν τα βλέπουμε. Ίσως γιατί έχουμε εκπαιδευτεί ώστε αυτοί οι άνθρωποι –οι άστεγοι– να είναι αόρατοι. Να μην υπάρχουν. Όπως αναφέρει το ενημερωτικό φυλλάδιο που διένειμαν κατά την προβολή της ταινίας, η Emfasis προσεγγίζει τους συνανθρώπους σε ανάγκη με αξιοπρέπεια, διακριτικότητα και σεβασμό, σύμφωνα με την καινοτόμα μεθοδολογία του Streetwork.

Αποστολή της οργάνωσης είναι να ανακουφίσει, να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει άτομα και οικογένειες που βιώνουν πολλαπλές μορφές αστεγίας και επισφαλούς στέγης (συμπεριλαμβανομένων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές) χωρίς διακρίσεις. Με 334 άμεσα ωφελούμενους και μηδενική κρατική χρηματοδότηση, η Emfasis κάνει αυτό που αδυνατεί να κάνει η πολιτεία. Να κατανοήσει την καθημερινότητα των αστέγων και να προσφέρει υποστήριξη με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Πηγή: αθηΝΕΑ

Κάνε Εγγραφή

Newsletter